Vývoj cieľov Regionálnej politiky EÚ - komparatívna analýza - Sládková, Zuzana
Prvé náznaky regionálnej politiky možno nájsť už v Zmluve o EHS, ale za obdobie jej vzniku sú považované 70. roky, kedy bol založený Európsky regionálny rozvojový fond. 90. roky sú obdobím reforiem regionálnej politiky (Prvý a Druhý Delorosov balík a reforma regionálnej politiky). Agenda 2000 a zredukovanie cieľov regionálnej politiky EÚ. Obdobie (2007-2013) má tri základné ciele: Konvergenciu a konkurencieschopnosť, Regionálnu konkurencieschopnosť a zamestnanosť, Európsku územnú spoluprácu. Porovnanie cieľov a nástrojov regionálnej politiky v rokoch 2000-2006 a 2007-2013.