Merkelovej vízia transatlantického partnerstva - Pressburg, Adrian Peter
Summit Európskej únie a USA začal novú etapu zbližovania. Návrat k užším vzťahom. Prílišnou srdečnosťou k USA si Merkelová väčšinu verejnej mienky nezískava, ohrozuje si tým aj podporu koaličných sociálnych demokratov. Skresať musela aj svoj pôvodný model transatlantického jednotného trhu. Namiesto zvalenia taríf presadila plán na elimináciu netarifných obchodných bariér. Hrozba Číny a Indie.