Energy security: real and fictional problems - Delyagin, Mikhail G.
Energetická bezpečnosť je komplexným problémom tak v praktických ako aj teoretických dimenziách. Dodávky energie, stabilné množstvo kupovanej energie, stanovenie cien cez transparentný trhový mechanizmus. Energy Charter Treaty - chráni zákazníka, ale nie producenta. Ukrajinská kríza - nezhody medzi Ukrajinou a Ruskom ohľadom dodávok ropy. Stanovisko Európskej únie voči Rusku.