Agricultural land market in Slovakia - Buday, Štefan
V poslednom období bola na Slovensku zaznamenaná zvýšená dynamika trhu s poľnohospodárskou pôdou. Zapríčinil to najmä vstup veľkých zahraničných investorov na Slovensko, najmä automobiliek, ktoré vykúpili poľnohospodársku pôdu na ich výstavbu. V dôsledku toho sa zvýšila cena týchto pozemkov. Z celoslovenského pohľadu sú ceny poľnohospodárskych pozemkov, ktoré sú predávané na ďalšie poľnohospodárske využitie výrazne nižšie ako v krajinách EU 15 a tretie najnižšie v rámci nových členských krajín EU.