Príliv nedvíha vždy všetky loďky - Kusá, Zuzana
Súdržná spoločnosť sa nerodí automaticky z ekonomického rastu a blahobytu menšiny. Správne chápanie sociálnej politiky - orientácia na človeka, kultivácia jeho životných podmienok, schopností, rozvoj jeho osobnosti a kvality života. Slovensko patrí k spoločnostiam s veľmi nízkou mierou spoločenskej dôvery a s obmedzeným sociálnym zabezpečením. Dôvera a typ sociálnej politiky. Erózia spolupatričnosti. Obmedzenia univerzalizmu.