Komunitárna iniciatíva URBAN II - Mojžiš, Miroslav
Otázka sídelného rozvoja v Európskej únii nadobúda v posledných rokoch politicky významnejšie postavenie. Sídlam a ich rozvoju je prikladaný čoraz väčší význam v rámci regionálnej a kohéznej politiky. Cieľom je zvyšovanie konkurencieschopnosti európskych miest, boj proti sociálnej exklúzii a regenerácia a rozvoj mestského životného prostredia. Genéza komunitárnej iniciatívy URBAN - pilotné programy, URBAN I. Charakteristika programu URBAN II. Program bol aplikovaný v 70. lokalitách. Implementácia iniciatívy URBAN II v mestách Göteborg, Dortmund, Berlín, Miláno. Finančný mechanizmus programu URBAN II na roky 2000-2006. Hodnotenie kvality života v mestách. Mechanizmus auditu sídiel, skúsenosti. Zapojenie Slovenska v rozpočtovom období 2007-2013.