Skúsenosti Slovenska s Regionálnou politikou EÚ - Greššová, Mária
Slovensko začalo využívať predvstupovú pomoc v roku 1990. Postupne to bola pomoc z fondov PHARE, ISPA, SAPARD. Inštitucionálne zabezpečenie predvstupovej pomoci. Najbohatšie a najchudobnejšie regióny v 10 nových členských štátoch EÚ. V roku 2004 sa stalo Slovensko členskou krajinou EÚ. (Územno-správne členenie Slovenska, Kategorizácia NUTS v SR.) Každá členská krajina musela vypracovať Národný rozvojový plán (NDP). Po schválení NDP SR Európskou komisiou je tento dokument základnou súčasťou stratégie regionálnej pomoci z fondov EÚ pre Slovensko. Operačné programy NDP SR. Hlavná forma finančnej pomoci po vstupe SR do EÚ - štrukturálne fondy a Kohézny fond, rozdiely medzi nimi. Alokácia štrukturálnych fondov EÚ na roky 2004-2006 na Slovensku. Koľko by SR malo dostať z eurofondov v rokoch 2007-2013. Vláda SR chce peniaze z eurofondov prerozdeľovať cez 11 operačných programov. Hlavné problémy pri implementácii Regionálnej politiky EÚ na Slovensku.