Výbor regiónov - Gálová, Lucia
Výbor regiónov (VR) je politické zhromaždenie, ktoré poskytuje lokálnym a regionálnym autoritám slovo v srdci Európskej únie. Vznikol v roku 1994 ako poradný orgán. Zmluvy zaväzujú Komisiu a Radu konzultovať s VR kedykoľvek je vytvorený nový návrh v oblastiach, ktoré majú odraz na regionálnej alebo lokálnej úrovni (oblastí : ekonomická a sociálna kohézia, transeurópske infraštuktúrne siete, zdravie, vzdelávanie a kultúra, zamestnanecká politika, sociálna politika, životné prostredie, odborný tréning a doprava). Práca VR je založená na troch hlavných princípoch - subsidiarita, blízkosť, partnerstvo. VR má 317 členov a rovnaký počet náhradných členov, všetci sú menovaní na obdobie štyroch rokov Radou, ktorá tak koná na návrhy členských štátov. Počet zástupcov z jednotlivých štátov. Šesť špecializovaných komisií vytvorených z členov VR, ich špecializácia. Prezident a prvý Vice-prezident sú volení na dva roky. Politické ciele VR na obdobie 2006-2008 : Podporiť politickú a občiansku Európu, posilniť územnú solidaritu v rámci Únie, upevniť politickú a inštitucionálnu úlohu VR.