Integrace nebo mocenská rovnováha? konceptualizace "vysoké" a "nízké" zahraničně-bezpečnostní politiky v rámci Evropské unie - Karásek, Tomáš
Pohľad na vývoj zahraničnej bezpečnostnej politiky v Európskej únii. Charakteristika Spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politiky/ Európskej bezpečnostnej a obrannej politiky na úrovni vojenských síl, administratívnych štruktúr a orgánov politického rozhodovania. Dve interpretačné línie založené na realizme a na integračných teóriách vychádzajúcich z neofunkcionalizmu a inštitucionalizmu. Ani jedna z týchto teórií nemôže sama o sebe preklenúť empirické rozpory, ktoré sa objavili v roku 2003 v súvislosti s rozkolom medzi členskými štátmi EU ohľadne zásahu v Iraku. Možné východisko v podobe konceptualizácie "vysokej" a "nízkej" zahraničnej bezpečnostnej politiky.