Vybrané sociologické otázky charakteristiky bezpečnosti v súčasnom svete - Škvrnda, František
Teoretické prístupy k chápaniu bezpečnosti v súčasnej spoločnosti a ich sociologické súvislosti. Od vzniku teoretického bezpečnostného myslenia k úsiliu o vytvorenie sekuritológie. Problematika vojny a bezpečnosti v medzinárodných vzťahoch. Nové chápanie bezpečnosti a jeho význam pre rozvíjanie sekuritológie. Bezpečnostné prostredie a hrozby na začiatku 21. storočia. Druhy regionálnych vojen a ozbrojených konfliktov po skončení studenej vojny. Bezpečnostné hrozby nevojenského charakteru. Vplyv bezpečnosti na fungovanie a rozvoj ozbrojených síl v podmienkach postmodernej spoločnosti globalizujúceho sa sveta.