Zasiahnutí nečakaným blahobytom - Baláž, Vladimír
Európsky hospodársky rozkvet koncom 15.stor. Obmedzenie zásob drahých kovov, rast ich ceny. Ekonomické zákony a cenová revolúcia. Princíp fungovania inflácie vo vtedajšej Európe. Ropa prevzala dnes úlohu zlata. Situácia pri poklese ceny ropy. Investovanie štátov s bohatstvom ropy do výstavby dopravnej infraštruktúry do školstva a moderných technológií.