K profilu zákazníka pojišťoven - Mesršmíd, Jaroslav
Zmeny profilu zákazníka poisťovní. Náročnosť poskytovania služieb zákazníkom. Kľúčové oblasti zákazníkovej stratégie. Kritéria dôležité pre nákup poistenia. Cena ako najdôležitejší faktor pre zákazníkov. Využitie internetu pri nákupe poistenia.