CRM aktivity - spoločný alebo zdieľaný marketing ziskového a neziskového sektora - Hajduch, Ľudovít
CRM - Cause-related marketing - Spoločný/zdieľaný marketing - ide o spojenie neziskovej organizácie a jej dobrého mena s produktami alebo podnikateľskými aktivitami ziskovo orientovanej firmy s cieľom získať obojstranne prospešnú spoluprácu a výhody. Pre firmy to znamená rast tržieb, pre neziskovú organizáciu získanie určitej finančnej sumy z tohto nárastu. Najčastejšie príčiny nespolupráce a nedôvery. Problémy týkajúce sa transparentnosti a zvučnosti mena neziskových organizácií. Dotazník pre tretí sektor, závery zo spracovaných výsledkov - poznanie pojmu CRM, prínos spojenia marketingu neziskového a ziskového sektora, finančné problémy, podmienky slovenského hospodárstva.