Sociologičeskoje videnije problem sovremennoj bezopasnosti - Škvrnda, František
Sociálny fenomén bezpečnosti v minulosti a v súčasnosti. Narastanie zložitosti problematiky bezpečnosti v druhej polovici 20. storočia. Nové teoretické ponímanie bezpečnosti a jeho vzťah k sociológii. Vznik vojenskej sociológie (armádnej sociológie) v polovici 20. storočia. Marxistické sociologické názory na vojny a násilie. Hlavné oblasti sociologického výskumu bezpečnosti v súčasnej dobe. Problematika hrozieb v sociologickom výskume bezpečnosti.