Inštitút ochrannej lehoty - ochrana pre zamestnanca - Kaveschánová, Silvia
Inštitút ochrannej lehoty ustanovený zákonom č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov ako súčasť systému nemocenského poistenia predstavuje významnú ochranu pre zamestnanca najmä v období po skončení pracovného pomeru, keď by bez jeho existencie v niektorých prípadoch zamestnanec nebol hmotne zabezpečený, a to hlavne v situáciách, ktoré ho limitujú v možnostiach založiť pracovný pomer s iným zamestnávateľom, alebo zabezpečiť si príjem iným spôsobom. Ochranná lehota, právna úprava inštitútu ochrannej lehoty, nároky poistenca na dávky nemocenského poistenia v ochrannej lehote, výška nemocenského. Vylúčenie nároku na dávku nemocenského poistenia v období ochrannej lehoty, nárok na výplatu nemocenského.