Slovenská republika ako spoluaktér politiky EÚ na západnom Balkáne - Weiss, Peter
Vstup SR do NATO a EÚ, povstupové priority zahraničnej politiky. Prvá veľká téma postintegračnej zahraničnej politiky SR - Západný Balkán a Ukrajina - sa premietla aj do Strednodobej stratégie zahraničnej politiky SR do roku 2015. Priama účasť Slovenska v Pozorovateľskej misii EÚ v krajinách bývalej Juhoslávie, založenie fondu Bratislava -Belehrad, ktorého úlohou sa stalo podporovať projekty zamerané na budovanie občianskej spoločnosti v Srbsku a Čiernej hore, rozvoj regiónov, obnovu infraštruktúry a reštrukturalizáciu ekonomiky. SR sa stáva odovzdávateľom skúseností na ceste od autoritárstva k demokracii, právnemu štátu, stabilizácii spoločnosti a osvojovania si európskych hodnôt. Orientácia oficiálnej rozvojovej pomoci do Srbska a Čiernej hory po vstupe SR do OECD. Slovensko - aktívny a tvorivý účastník v európskej politike - príklad úspešných predsedníctiev v EÚ.