Marketingové modely v kultúre - Tajtáková, Mária
Základné marketingové modely, ktoré môžu využívať kultúrne organizácie. Prezentácia troch marketingových modelov aplikovateľných v kultúrnej praxi - tradičný marketingový model známy aj ako prístup "trh - produkt", Colbertov individualizovaný marketingový model označovaný ako "produkt - trh" a nakoniec zákazkový marketingový model uplatňujúci hľadisko "objednávka - produkt - trh". Aj keď kultúrne organizácie môžu využívať všetky tri modely súbežne, vzhľadom na špecifickú povahu produkčného procesu v kultúre možno za najvhodnejší marketingový prístup pre umenie a kultúru považovať model "produkt - trh". Kultúra marketing potrebuje, no marketing prispôsobený jej špecifikám.