Základná zmluva medzi Slovenskou republikou a Svätou stolicou v kontexte ľudských práv - Vokálová, Emília
Základná zmluva (2000) upravuje široké spektrum vzťahov medzi SR a Svätou stolicou. Predpokladala podpísanie štyroch čiastkových dokumentov , ktoré mali riešiť otázky finančného zabezpečenia katolíckej cirkvi, školstva a vyučovania náboženstva, duchovnej služby v ozbrojených silách a ozbrojených zboroch, ako aj uplatnenia výhrad vo svedomí. Význam zmluvy, kritické hlasy a výhrady. Návrh zmluvy o výhradách vo svedomí (2005) a jeho odozva v Európskom parlamente.