Ženy v politicko-rozhodovacích pozíciách v Slovenskej republike a systém kvót - Brezníková, Soňa
V súčasnosti máme ďaleko k faktickej rovnoprávnosti medzi mužskou a ženskou časťou populácie. Nerovnováhu možno napraviť iba odstránením všetkých foriem diskriminácie žien, dôsledným dodržiavaním práv žien v rodine a spoločnosti a politikou rovnosti príležitostí mužov a žien. Autorka sa zameriava na problém vyrovnávania príležitostí žien a mužov v politicko-rozhodovacích pozíciách v SR. Dokumenty a orgány zabezpečujúce rovnosť príležitostí mužov a žien. Otázka uplatnenia systému kvót. Kvóta je nástroj ako rýchle dostať viac žien do politiky, ale táto cesta je chápaná ako neprirodzená, nedemokratická. Podiel žien na kandidátnych listinách politických strán pre voľby do NR SR 2006, umiestnenie žien na kandidátkach.