Ľudské práva a problémy medzinárodnej migrácie - Liďák, Ján
Európa populačne stagnuje. Prisťahovalectvo z mimoeurópskych krajín. Medzinárodné organizácie a nimi prijaté dokumenty sa pokúšajú vymedziť aspoň určité pravidlá pre pohyb obyvateľstva. Krajiny a štáty západnej Európy sú magnetom, ktorý priťahuje imigrantov z krajín celého sveta. Fakt migrácie nadobúda politickú a medzinárodnú dimenziu. Nejednotnosť prístupu k utečencom a prisťahovalcom v krajinách EÚ. Obavy z preľudnenia, problémy kriminality, moslimských menšín, obavy zo straty európskej identity a možného úpadku celej európskej civilizácie. Obmedzovanie prisťahovalectva po vzniku relatívne vysokej nezamestnanosti (70. roky 20. storočia). Negatívny pohľad Európanov na migrantov. Radikalizujúci sa moslimovia, ktorí žijú v európskych krajinách. Problémy spojené s modernou moslimskou imigráciou. Otázka moslimskej menšiny v Európe ostáva otvorená a delikátna.