Implementácia Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v Slovenskej republike /1999-2005 - Kupkovič, Miroslav
Po páde totalitných režimov v krajinách SVE sa problematika národnostnýchmenšín dostáva do centra pozornosti. Medzinárodnoprávny zmluvný dokument Rámcový dohovor na ochranu národnostných menšín (10.11.1994), jeho štruktúra a poslanie - európsky štandard práv národnostných menšín. Prijatie rezolúcie Výboru ministrov Rady Európy o implementácii Rámcového dohovoru na Slovensku (22.11.2001). V roku 2004 odovzdala SR druhú správu o implementácii Rámcového dohovoru. Inštitúcie zaoberajúce sa problematikou národnostných menšín na Slovensku, počet národnostných menšín na Slovensku. Zákon č. 184/1999 Z.z. o používaní jazykov národnostných menšín. Vzdelávanie v jazykoch národnostných menšín - v rusínskom, nemeckom, ukrajinskom, maďarskom, rómskom jazyku. Zvýšenie počtu príslušníkov národnostných menšín v NR SR a v orgánoch samospráv obcí. Ďalšie smerovanie.