Spokojný zákazník a logistický servis - Dzurová, Mária
Pozornosť manažmentu podnikov orientovaná na zákazníka. Analýza zákazníckej ziskovosti. Význam pripútania zákazníka k firme. Logistické služby v prospech zákazníka. Základný cieľ moderného logistického manažmentu. Dôsledky nedostačujúcej kvality logistických služieb.