K problematike komoditných derivátov - Petruška, Rastislav
Vymedzenie pojmu a klasifikácia komodít. Obchodovanie s komoditami. Objasnenie povahy komoditných derivátov. Investičné a spotrebné aktíva . Definícia derivátov podľa slovenskej legislatívy . Definícia derivátov podľa US GAAP . Definícia podľa medzinárodných účtovných štandardov IAS . História komoditných derivátov. Svetové obchodné centrá s komoditami a komoditnými derivátmi (OTC trhy a burzové trhy). Chicago Board of Trade (CBOT).New York Mercantile Exchange (NYMEX) . New York Board of Trade (NYBOT). International Petroleum Exchange (IPE). Chicago Mercantile Exchange (CME). Clearing a clearingové centrá. Druhy marží.