Kontrolné a regulačné inštitúcie dohliadajúce na finančný trh v Európe - Chovanová, Adriana
Inštitúcie, ktoré sa zaoberajú dohľadom nad bankovým trhom v jednotlivých členských krajinách EÚ, tvoria podstatnú časť kontrolných a regulačných inštitúcií dohliadajúcich nad celým finančným trhom v krajine. Pôsobnosť inštitúcií dohľadu nad bankovým trhom je rozdielna, avšak takmer v každej krajine má pri výkone bankového dohľadu dôležité postavenie centrálna banka. Analýza dohľadu v krajinách Beneluxu, vo Francúzsku a v južných krajinách Európy.