Francouzsko-americké vztahy: možnosti a limity spolupráce v Sarkozyho éře - Vilímek, Petr
Spory medzi Francúzskom a Spojenými štátmi počas studenej vojny. Americko-francúzske vzťahy počas vlády prezidenta Ch. de Gaulla. Francúzsko a USA po skončení studenej vojny. Vojna v Perzskom zálive v rokoch 1990-1991. Francúzska snaha zastaviť konflikt v bývalej Juhoslávii. Rozdielne záujmy krajín v období irackej krízy (2002-2003). Sarkozy na poste prezidenta Francúzska a možnosti vzájomnej spolupráce.