Je už Slovensko na trajektórii budovania vedomostnej ekonomiky ? - Baláž, Peter
Niektoré aspekty vývoja znalostnej ekonomiky, reformné procesy národných ekonomík každej krajiny SVE, vrátane Slovenska. Tieto reformné procesy sú dôležité pre naštartovanie vývojovej trajektórie, ktorá by mohla pomôcť dosiahnuť znalostnú ekonomiku. Kľúčovú pozíciu v týchto procesoch majú univerzity, ktoré však u nás svoju úlohu neplnia, veda ako praktická podmienka budovania vedomostnej ekonomiky zostáva kdesi na periférii ich pracovných povinností, s výnimkou niektorých technicky zameraných odborov je ich prepojenosť s vedecko-výskumným zázemím väčšinou formálna. Ďalším vážnym problémom je manažment univerzít, ktorých profesionálne pozadie, zodpovednosť za výsledky a motivácia na lepšie výsledky nie je dostačujúca na prebudovanie takých univerzít, ktoré by hrali kľúčovú úlohu pri dosahovaní znalostnej ekonomiky. Cesta orientovaná na budovanie znalostnej ekonomiky je podmienená reformami univerzít a reagovaním na požiadavky medzinárodného trhu práce.