Portugalsko šéfuje únii a preklenúva oceány - Pressburg, Adrian Peter
Od 1. júla polročné predsedníctvo Európskej únie preberá Portugalsko. Stanovilo si vysoké ambície - rozumnými krokmi stimulovať medzinárodné vzťahy a svetovú ekonomiku. Trochu z histórie krajiny. Transregionálne otváranie. V globálnej ekonomike sa do popredia prediera nová hospodárska veľmoc - Čína a k nej sa pripája druhý ázijský obor India. Portugalsko, Lisabon, môže využiť svoje dobré vzťahy s Indiou, Brazíliou a slušný imidž v Afrike.