Podpora poľnohospodárstva SR pred a po vstupe do Európskej únie - Gavaľová, Viera
Pri vstupe SR do EÚ boli do nášho právneho poriadku prevzaté všetky základné nariadenia a smernice EÚ v rámci spoločnej organizácie trhu s jednotlivými komoditami. Organizácia trhu sa vykonáva hlavne prostredníctvom týchto nástrojov: podpora vývozu poľnohospodárskych výrobkov, výrobné náhrady a produkčné podpory, intervenčný nákup, skladiskové záložné listy. Podporná politika v poľnohospodárstve pred vstupom do EÚ (v rokoch 1998-2003 - dotácie zo štátneho rozpočtu). Podporná politika v poľnohospodárstve po vstupe do EÚ (od roku 2004 dostávajú slovenskí agropodnikatelia podpory v súlade so zásadami SPP EÚ a jej príslušnými nariadeniami. Ide o opatrenia na podporu trhu, priame platby a opatrenia na podporu rozvoja vidieka. Navyše sú poskytované národné podpory - štátna pomoc - na ciele, ktoré nie sú podporované v rámci SPP EÚ).