Leader sa stal synonymom spolupráce - Petra, Vladimír
Mikroregióny na oboch stranách slovensko-poľskej hranice majú mnoho spoločných čŕt. To vedie k spolupráci pri využívaní zdrojov z eurofondov. Program Leader je jediným nástrojom integrovaného rozvoja vidieka v rámci vidieckej politiky Európskej únie. Integrujúci prvok spočíva v tom, že finančne podporuje verejno-súkromné partnerstvá v definovanom vidieckom priestore a ich rozvojové programy. Stratégia pre Leader. Príklad dvoch mikroregiónov.