Ekonomická pozícia nových členských štátov v Európskej únii - Kačírková, Mária
Vstup desiatich nových členských krajín (N10) prehĺbil ekonomické rozdiely v rôznych smeroch. Ekonomicko-sociálna situácia nových členských krajín v porovnaní s EÚ15 - HDP, miera nezamestnanosti, sektorová zamestnanosť, vzdelanostná úroveň, inovačná aktivita, príjmy a ceny. Pozícia N10 podľa hodnotenia ekonomickej výkonnosti a inovačného kapitáluv poradí 1 až 10. Krajiny V4 a ich regionálne disparity - najslabší a najsilnejší región. Zmierňovanie rozdielov za pomoci regionálnej politiky EÚ. Štrukturálne fondy a nástroje pre nové členské štáty.