Zmena priority v aplikácii metód spoločnej obchodnej politiky Európskej únie ? - Kosír, Igor
Pozícia EÚ, USA, ČĽR a Japonska vo svetovom obchode 2005, v exporte i importe EÚ nezaostáva za dynamikou obchodu svojho konkurenta USA. Obaja spolu s Japonskom sa významnou mierou pričinili o úspech projektu liberalizácie medzinárodného obchodu a inštitucionalizáciu multilaterálneho obchodného systému v podobe Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Multilaterálny obchodný systém sa stal tak pre USA, ako aj pre EÚ prvoradou prioritou v realizácii ich obchodnopolitických a širších hospodárskopolitických záujmov. EÚ však zvýrazňuje pozície regionálnych obchodných dohôd v sústave svojej spoločnej obchodnej politiky. EÚ sa cieľavedome usiluje integrovať sa sústavou regionálnych obchodných dohôd so všetkými svetovými makroregiónmi, tým sa však neusiluje o ústup od metódy multilateralizmu, WTO zostáva prioritou.