Firemný zisk a podnikateľská etika - Pavelka, Ľuboš, 1962-
Vo vzťahu firemné financie a etika je dôležité, či peniaze vo firme alebo mimo nej obiehajú správnym smerom, ako aj to, či údaje o finančnom zdraví firmy sú neskreslené, kompletné, presné a v súlade so zákonmi, ale aj očakávaniami zainteresovaných skupín (veriteľov, dodávateľov, odberateľov, ale aj zamestnancov firmy a ekonomiky danej krajiny). Firemný zisk ako rozdiel medzi celkovými nákladmi a celkovými výnosmi firmy. Funkcie zisku, zisk nemá byť samoúčelom, ale iba prostriedkom na uspokojovanie potrieb a kvality života. Otázka etiky platenia daní zo zisku v daňových rajoch. Etika dosahovania zisku je jedným z kľúčových meradiel funkcie, významu a opodstatnenosti podnikania v danom čase a priestore.