Vplyv lokalizačnej atraktivity regiónu na podnikateľské rozhodovanie - Honaizer, Marián
Príspevok definuje typy faktorov a dôležitosť faktorov, ktoré firmy berú do úvahy, keď sa rozhodujú, kde umiestniť alebo rozšíriť svoju podnikateľskú činnosť. Existuje súvislosť medzi rámcovými podmienkami na založenie podniku v tej, či onej krajine s úrovňou inovačnej politiky tejto krajiny. Najdôležitejšími činiteľmi v priestorovej štruktúre hospodárstva sú podniky, domácnosti, štát. K investovaniu v cudzej krajine sa firma rozhodne, ak má tri základné výhody oproti miestnej konkurencii - vlastníctvo špecifických aktív (patenty, známky, obchodné tajomstvo, manažment, ľudský kapitál, distribučné a marketingové siete, goodwill), internalizáciu a lokalizáciu týchto aktív. Dva základné motívy pre umiestnenie produkčnej kapacity v zahraničí - zvýšenie efektívnosti výroby, prienik na veľký trh.