Smerovanie výskumu a vývoja v Slovenskej republike - Habánik, Jozef
Vedomostná spoločnosť a ekonomika, jej budovanie bude základným predpokladom dlhodobej konkurencieschopnosti. Východiskovým predpokladom bude nová politika vzdelávania a celoživotného vzdelávania vo väzbe na dynamické zmeny na trhu práce, vedná a technická politika a inovačná stratégia. Základným problémom slovenského výskumu a vývoja sú nízke výdavky na výskum a vývoj. Úroveň verejných a súkromných výdavkov na výskum a vývoj dlhodobo patrí medzi najnižšie v EÚ. Financovanie výskumu a vývoja bolo v minulých rokoch hlboko poddimenzované. Výdavky na výskum a vývoj vo vzťahu k HDP dosiahli v roku 2006 podiel len 0,47 percent z HDP. Výzvy európskeho výskumného priestoru.