Ropa je alfa i omega budúcej stability svetového hospodárstva - Baláž, Peter
Energia ako motor spoločenského a ekonomického rozvoja, ale zároveň jeho najväčšie riziko. Vojenské konflikty kvôli zdrojom energie. Kritický rast energetických nárokov, ktorý prináša riziká ich rýchleho vyčerpania. Prudký rast cien ropy a jej derivátov. Štyri ťažiskové druhy energetických surovín - ropa, zemný plyn, uhlie a jadrová energia. Budúca ekonomická prosperita a energetická bezpečnosť krajín závisia od súčasných strategických rozhodnutí. Nové tendencie vo svetovom hospodárstve.