Ako funguje americký inovačný systém - Balog, Miroslav
Program SBIR (Small Business Innovation Research) (vznikol v 1982) má za cieľ efektívnu podporu výskumu a vývoja nových inovatívnych technológií v súkromných spoločnostiach. SBIR nie je grant, či pôžička, ale kontrakt pre vývoj technológií, o ktorých potrebe sú presvedčené vládne agentúry. Program prebieha v troch fázach. Takýto princíp tvorby inovatívnych zložiek trhu sa môže uplatniť aj na Slovensku.