Geopolitické pôsobenie a energia na začiatku 21. storočia - Volner, Štefan
Zaisťovanie energie pre existenciu a rozvoj štátov je základnou potrebou a záujmom, hlavným cieľom a zmyslom geopolitického pohybu aktérov. Strategický význam má ropa, plyn a elektrická energia. Nerovnomernosť surovinových zdrojov a jej vysoká spotreba spôsobujú, že geopolitický aktéri vyvíjajú veľký tlak na ich získavanie. Výsledkom je vznik geopolitických ohnísk a konfliktov.