Ekonomická globalizácia sveta prináša významné zmeny vo využívaní produktívnych faktorov - Balhar, Víťazoslav
Hodnotenie základných zmien v ekonomickom vývoji globálneho svetového hospodárstva na začiatku 21. storočia. Prezentácia súčasných trendov v stále efektívnejšom využívaní produktívnych faktorov - kapitálu (jeho zásadne globálny charakter, významný rast, všeobecná dostupnosť a efektivita), práce (jej zmeny vo využívaní globálnej ekonomiky, jej zásadne nové členenie na vysoko kvalifikovanú a celkovo málo kvalifikovanú pri súčasnom poklese jej vzácnosti), pôdy (jej narastajúci pokles kvality, celkové ohrozenie zdravého životného prostredia až nebezpečenstvo zmeny klímy Zeme. Žiadúce opatrenia v smere pozitívnych riešení.