Využitie priamych platieb v poľnohospodárstve po luxemburskej reforme SPP z roku 2003 - Schwarcz, Pavol
Reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky z roku 2003 predstavuje výrazné zjednodušenie podpory producentov EÚ a celkové zlepšenie trhovej orientácie poľnohospodárstva. SR dočasne zaviedla systém jednotnej platby na plochu, kým sa prispôsobí novému systému jednotnej platby na farmu, uplatňovanom v starých členských štátoch. Tento systém môže SR používať do konca roku 2010. V roku 2004 dosiahla výška priamych platieb v SR úroveň 53,1 percenta priemeru EÚ, v roku 2007 sa predpokladá podpora priamych platieb vo výške 70 percent priemeru EÚ.