Negatívne dôsledky regulácie ceny za použitie železničnej dopravnej cesty - Nedeliaková, Eva
Cena za použitie železničnej dopravnej cesty je na základe rozhodnutia Ministerstva financií SR zaradená od roku 1994 do zoznamu tovaru s regulovanými cenami. Manažér infraštruktúry zisťuje dôležitosť prepravných potrieb prostredníctvom cenového systému. Ak manažér infraštruktúry chce maximalizovať zisk, musí porovnávať očakávané výnosy a náklady jednotlivých možností využitia kapacity dopravnej cesty. Regulácia ceny za použitie železničnej dopravnej cesty vedie k jej neefektívnemu využitiu. Dôsledkom cenovej regulácie na trhu s kapacitou dopravnej cesty sú deformácie na dopravnom trhu a ďalších trhoch. Selektívna podpora záujmových skupín.