Rural households in the stratification system of the Slovak society - Moravčíková, Danuša
Problematika postavenia vidieckych domácností v stratifikačnom systéme postsocialistickej slovenskej spoločnosti. Na príklade spracovania empirických dát z dotazníkového výskumu vidieckych domácností v troch okresoch (Topoľčany, Sabinov, Senec) je porovnávané zaradenie domácností v rámci materiálnej a sociokultúrnej línie prostredníctvom vybraných indikátorov. Analýza poukazuje na nekonzistentnosť rozvrstvenia vidieckych domácností podľa materiálno-príjmového statusu a podľa ich vzdelanostnej, populačnej a socioekonomickej kvality, ktorá je výrazne podmienená regionálnou polohou a situáciou. V závere sú charakterizované reprezentatívne typy vidieckych domácností pre jednotlivé spoločenské vrstvy.