Fiškálna decentralizácia - charakteristiky a prínosy - Jančovičová, Kristína, 1979-
Fiškálna decentralizácia nadväzuje na vykonaný prechod kompetencií z orgánov štátnej správy na obce a na vyššie územné celky v rokoch 2002-2004, pričom podstatou tohto procesu je prechod od poskytovania dotácií územnej samospráve zo štátneho rozpočtu na financovanie originálnych kompetencií, k posilneniu vlastných daňových príjmov. Samosprávne kraje podľa schváleného modelu od roku 2005 rozhodujú o rozdelení a použití finančných prostriedkov z podielovej dane a z výnosu dane z motorových vozidiel už úplne samostatne. Proces tvorby nového systému financovania. Prínos fiškálnej decentralizácie.. Finančné zdroje obcí a VÚC. Fiškálna decentralizácia je pre Slovensko určite prínosom, aj keď nie okamžitým a nie pre všetky obce a VÚC. Najväčším prínosom je, že si každá obec a VÚC môže stanoviť svoje vlastné priority, do ktorých bude investovať.