Spoplatnenie štúdia: malá náplasť na veľké problémy - Polakovič, Ivan
Poslanci parlamentu prijali novelu zákona o vysokých školách, ktorá zavádza školné pre študentov externého štúdia. Verejné vysoké školy budú môcť spoplatňovať externú formu štúdia až potom, keď vyčerpajú dotácie, resp. zaplnia dotované miesta pre uchádzačov o externé štúdium. Rezort školstva určí limity pre študijné odbory podľa ich ekonomickej náročnosti. Novela tiež zavádza poplatky navyše. Schválenie novely podporila väčšina rektorov vysokých škôl na Slovensku. Opozícia zákon kritizuje. Aj študenti majú isté obavy. Napriek niektorým kritickým výhradám sa zdá, že ministerstvo školstva si súčasnou novelou pripísalo bod k dobru.