Oceňovacie základne v IFRS - Šlosárová, Anna
Oceňovaním sa v účtovníctve rozumie peňažné vyjadrenie objektu oceňovania. Objektom oceňovania sú základné zložky účtovnej závierky. Účtovná jednotka musí správne identifikovať konkrétny druh majetku a konkrétny záväzok. Následne mu priradí formou oceňovacej základne peňažnú sumu a pre potreby vykázania v účtovnej závierke preskúma reálnosť prvotného ocenenia. Riadi sa pri tom postupom opísaným v konkrétnom IAS alebo IFRS. Prehľad oceňovacích základní v IFRS, ktoré sa používajú pri prvotnom a nasledujúcom oceňovaní aktív a záväzkov.