Analýza vybraných modelov oceňovania opcií - Demjan, Valér
Oceňovanie opcií je komplikovaný proces, ktorým sa zaoberajú najmodernejšie vedné odbory. Hodnota opcie sa skladá z dvoch zložiek - vnútornej hodnoty opcie a časovej hodnoty opcie. Z výsledkov Black-Scholesovho modelu vychádzajú aj ostatné modely pri oceňovaní opcií na rôzne podkladové aktíva (napr. menové páry). Ďalším z množstva modelov na oceňovanie opcií je binomický model oceňovania opcií. Pomocou tohto modelu je možné porozumieť množstvu dôležitých faktorov, ktoré súvisia s oceňovaním opcií. Okrem toho sa dá dokázať, že za istých predpokladov konverguje k Black-Scholesovnu modelu.