Katastrofické dlhopisy - Marko, Peter
Využitie katastrofických dlhopisov predstavuje jednu z možností ako zachovať poistiteľnosť veľkých katastrofických rizík. Tieto sú však stále prijímané ako neštandardná forma transferu rizika. Ďalším dôvodom pomalého rozvoja v tejto oblasti sú aj vyššie transakčné náklady a pomerne vysoká miera regulácie a prísneho dohľadu v poistnom sektore. Vyššie úroky prinášajú dlhopisy, ktoré sa obmedzujú na určité regióny, pretože je jednoduchšie predpovedať vývoj v určitej oblasti. Investori nemajú záujem kupovať dlhopisy, ktoré sú naviazané na neznáme regióny., najčastejšie sa obchoduje s dlhopismi na katastrofy, ktoré sú dopredu presne definované a pomerne zriedkavé. V budúcnosti bude tento trh pravdepodobne naďalej rásť. Nie je predpoklad, že by sekuritizácia poistných rizík nahradila klasické zaistenie, ale využitie katastrofických dlhopisov môže byť spôsobom ako doplniť kapacitu zaistného trhu v prípade výskytu veľkej katastrofickej udalosti.