Miesto ekonomiky Slovenskej republiky v Európskej únii a vzťahy s tretími štátmi /osobitne Ruská federácia a Zväz nezávislých štátov projekcia teoretických aspektov riešenia - Balhar, Víťazoslav
Globálny konflikt na začiatku 21. storočia, globálny terorizmus proti Euroatlantickej civilizácii. Nový model ekonomickej teórie globalizácie svetového hospodárstva. Nový model svetového hospodárstva. Súčasné rozvojové faktory globálnej ekonomiky svetového hospodárstva. Zvýšený význam faktora kapitál a jeho spojenie s vedecko-technickým rozvojom svetového hospodárstva. Dôsledky globalizácie v ďalšom vývoji svetového hospodárstva a úlohy OSN. Revolúcia v riadení amerických firiem ako riešenie neserióznosti podnikania. Výzvy trvalo udržateľného rozvoja svetového hospodárstva. Zmena klímy. Európska únia - výzvy globalizácie. Výzvy globalizácie a ich smery riešenia Slovenskou republikou. Koncepcia rozvoja vedy, školstva a budovania znalostnej ekonomiky. Koncepcia energetickej bezpečnosti SR. Stratégia rozvoja vodného hospodárstva. Vývoj štruktúry obyvateľstva, starnutie obyvateľstva. Význam efektívnej ekonomicko-obchodnej expanzie východným smerom.