Riešenie sporov pred Medzinárodným strediskom pre riešenie investičných sporov na príklade sporu medzi Slovenskou republikou a Československou obchodnou bankou - Fabianová, Iveta
Medzinárodné stredisko pre riešenie investičných sporov (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ďalej len ICSID) je inštitúciou Skupiny Svetovej banky, ktorej hlavnou náplňou činnosti je riešenie investičných sporov medzi štátmi a občanmi iných štátov. ICSID bolo založené v roku 1965 z iniciatívy Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj. Z organizačného hľadiska je ICSID úzko spätý s Medzinárodnou bankou pre obnovu a rozvoj ako aj s ostatnými inštitúciami Skupiny Svetovej banky. Sídlom ICSID je Washington D. C. Procesné pravidlá konania pred ICSID obsahuje najmä Dohovor o riešení sporov medzi štátmi a občanmi iných štátov, nazývaný Washingtonský dohovor, z roku 1965 a Ďalšie pravidlá (Additional Facility Rules) z roku 1978. ICSID rieši spory dvoma hlavnými spôsobmi: zmierovacím konaním a rozhodcovským konaním. Rozdiel medzi zmierovacím a rozhodcovským konaním. Konkrétny prípad, ktorý riešilo ICSID - ČSOB proti SR, výsledok sporu.