Zmluva o úrovni služieb - Vaculík, Juraj
Pri outsourcingu všeobecne je základom zmluvný vzťah medzi poskytovateľom a objednávateľom. Zmluvy v angličtine označované Service level agreements - SLA slúžia na definovanie kvality poskytovaných služieb. Tvorba SLA. Komponenty a požiadavky na SLA. Príklad SLA na prevádzku systému SAP. Reporting ako neoodeliteľná súčasť SLA. Penalizácie a zmluvné pokuty. Zopár rád pri posudzovaní SLA.