Basel II – katalyzátor pre proces zlepšovania postupov riadenia - Grančičová, Katarína, 1967-
Basel II je štandard, ktorý prináša nové požiadavky na finančné inštitúcie, ale zároveň otvára cestu aj pre malé a stredné podniky k novým finančným zdrojom a k efektívnemu využívaniu už existujúcich. Pohľad na Basel II práve z hľadiska jeho využitia malými a strednými podnikmi. Opatrenia, ktorých využitím môžu malé a stredné podniky zlepšiť svoje postupy riadenia, dosiahnuť väčšiu konkurencieschopnosť a tak zvýšiť šance na získanie nových finančných prostriedkov. Tiež poukazujú na možnosť prepojenia požiadaviek podnikovej praxe týkajúcich sa uskutočňovania kvalitnejšieho výkazníctva (poskytovanie finančných aj nefinančných informácií) pre potreby manažérskeho rozhodovania, s požiadavkami, ktoré pre podniky vyplývajú zo zavedenia smernice Basel II v bankovom sektore.